Temperowanie czekolady

Temperówki czekolady pracujące w trybie ciągłym:

Temperowanie czekolady w trybie ciągłym:

- rozgrzanie czekolady do temperatury, w której nastąpi całkowite rozpuszczenie kryształów – odbywa się w zbiorniku zanurzonym w kąpieli wodnej

- szybkie schłodzenie czekolady do temperatury odpowiedniej dla danego rodzaju czekolady – odbywa sie w pompie śrubowej

- powtarzanie cyklu w trybie ciągłym
 

Prawidłowością procesów temperowania steruje mikroprocesor – precyzyjnie dobierający parametry temperowania, między innymi na podstawie danych:

- precyzyjnego (0,1°C) pomiaru temperatury z 3 czujników: w zbiorniku, pompie śrubowej, kranie wylewki

- prędkość przepływu czekolady – regulowana płynnie przez użytkownika

 

Prawidłowy proces temperowania czekolady możliwy jest do wykonania wyłącznie przy zachowaniu jednorodności czekolady – musi być całkowicie rozpuszczona i dokładnie mieszana w celu zachowania jednorodności oraz jednakowej temperatury w całej objętości zbiornika.

Pełna kontrola
rozpuszczania i temperowania czekolady
 

Cechy wyróżniające, systemy bezpieczeństwa:

 
 

1. regulacja temperatury z dokładnością do 0,1°C

 

2. precyzyjna informacja o 3 temperaturach – dostępne w panelu sterowania:

- temperatura kąpieli wodnej zbiornika rozpuszczania,

- temperatura w pompie czekolady

- temperatura w kranie wylewki czekolady

 

3. ilość cykli dozowania - programowana do 9 z regulacją czasową

 

4. pompa czekolady wyposażona jest w płynną regulację prędkości wypływu czekolady

 

5. system zapobiegający uszkodzeniu mieszadła

- po włączeniu zasilania mieszadła automatycznie zatrzymywany jest proces pracy mieszadła - do czasu, gdy temperatura kąpieli wodnej nie osiągnie bezpiecznej temperatury 42°C

 

6. system zapobiegający pozostawaniu czekolady w pompie

- po wyłączeniu zasilania pompy załączany jest zwrotny ruch pompy wymuszający powrót czekolady do zbiornika rozpuszczania

 

7. system zapobiegający nieuprawnionemu włączeniu lub wyłączeniu pompy czekolady

- po włączeniu zasilania pompy automatycznie zatrzymywany jest proces przepływu czekolady - do czasu, gdy temperatura w pompie nie osiągnie bezpiecznej temperatury 42°C

- po wyłączeniu zasilania pompy automatycznie podtrzymywany jest proces przepływu czekolady - do czasu wyłączenia procesu temperowania oraz gdy temperatura w pompie nie osiągnie bezpiecznej temperatury 42°C

 

8. elektroniczne zabezpieczenie blokujące pracę mieszadła – stół wibracyjny jednocześnie zabezpiecza przed włożeniem rąk do zbiornika, w którym pracuje mieszadło

 

9. pedał sterowania dozowaniem czekolady – wyposażony w system zabezpieczający przed przypadkowym zastygnięciem czekolady w pompie. Wyłącznik czasowy uruchamia pompę pomimo uruchomionego pedału zatrzymującego pompę.

 

10. stół wibracyjny – zawsze w zestawie z maszyną

- 2 prędkości/siły wibrowania

- podgrzewana krata


 



Zapytaj o temperówki czekolady
Pola wymagane *

kruchych, biszkoptowo-tłuszczowych, bezowych, z bakaliami, z orzechami, z migdałami, rolad biszkoptowych, mufinek,

dodatkowa głowica dokorująca i nadziewająca, nadzienia owocowe i kremy na gorąco

maszyny do obróbki czekolady,

przeznaczone do pracy w trybie ciągłym,

pełna kontrola roztapiania i temperowania czekolady


 

maszyny cukiernicze i urządzenia piekarnicze,

oferujemy między innymi piece obrotowe i piece cukiernicze,

pojedyncze urządzenia i całe linie technologiczne

nasze maszyny cukiernicze uruchamiane są wyłącznie przez technologa cukiernictwa,
konstruujemy również maszyny specjalnie dla konkretnych potrzeb cukierni,
służymy naszym klientom pomocą serwisową

Zamknij x
W ramach naszej strony stosujemy pliki cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, dzięki czemu dostosowuje się ona do Państwa indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce cookies.